Εξώδικο από πολίτες στο δήμο Ηρακλείου: Προστασία και όχι υλοτόμηση των ψηλών δένδρων στην πόλη

Την προστασία και όχι την υλοτόμηση των ψηλών δένδρων στην πόλη, ζητούν για μια ακόμη φορά από το δήμο Ηρακλείου πολίτες που έχουν ευαισθητοποιηθεί για τη διάσωση του λίγου πράσινου που υπάρχει στην περιοχή. Σήμερα οι πολίτες έστειλαν εξώδικη δήλωση, καταγγέλλοντας μάλιστα τη σημερινή δημοτική αρχή ότι όχι μόνο συνεχίζει το σχέδιο για κόψιμο των δένδρων, ειδικά στην περιοχή του Μασταμπά μερικά από τα οποία είναι αιωνόβια, αλλά σπεύδει να “βάλει απέναντι” όποιον τολμήσει να πει κάτι διαφορετικό, ακόμα και δικαστήριο!

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο δήμος, με μια ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι… “λυπάται” αλλά θα συνεχίσει την πολιτική της κοπής κι όχι της διάσωσης των δένδρων.

Δείτε:

Δήμος Ηρακλείου: “Μετά λύπης”, θα κόψει και δε θα διασώσει τα δένδρα που θεωρούνται επικίνδυνα…

Η ανακοίνωση:

Είναι πραγματικά λυπηρό να πρέπει για άλλη μια φορά να εξηγούμε τα αυτονόητα και μάλιστα σε ένα Δήμαρχο που πριν εκλεγεί είχε επιβραβεύσει την προσπάθειά μας για το πράσινο στην πόλη μας.
Σε αντίθεση με αυτό, η νέα Δημοτική Αρχή, μόλις ανέλαβε, με φοβερή σπουδή και πολύ πριν από την κατάρρευση του πεύκου στη συμβολή της Λεωφόρου Σμπώκου με την Ιερολοχιτών, αποφάσισε, μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Ηρακλείου, στις 11 Μαρτίου του 2024, την άσκηση αίτησης λήψης ασφαλιστικών μέτρων για την ανάκληση της με αριθμό 412/2023 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου περί μη κοπής δέντρων, δηλαδή την ανάκληση  των ασφαλιστικών μέτρων για τα εικοσιεννέα (29) δέντρα του Μασταμπά, της Δημοκρατίας και άλλων σημείων της πόλης, που το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής είχε αποφασίσει, με τρεις (3) αποφάσεις του, την κοπή τους.

Η στάση αυτή της Δημοτικής Επιτροπής Ηρακλείου αποδεικνύει ότι ο Δήμος παραμένει αμετακίνητος στην πρόθεσή του να υλοτομήσει και όχι να φροντίσει το ψηλό πράσινο, δείχνοντας ως υπαίτιο καθυστέρησης όποιον τολμήσει ν’ αρθρώσει αντίθετο λόγο, είτε αυτός είναι πολίτης είτε Δικαστήριο. 

Είναι πραγματικά ψυχοφθόρο να αναγκαζόμαστε σήμερα, με εξώδική δήλωσή μας, να υπενθυμίσουμε στο Δήμο Ηρακλείου:

  • Ότι η με αριθμό 412/03-05-2023 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου δεν αρκέστηκε στην απαγόρευση της υλοτομίας των δένδρων, αλλά αιτιολόγησε αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους εκδόθηκε, σύμφωνα με τους οποίου ο Δήμος όφειλε να λάβει τα  απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την κοπή των δένδρων.
  • Ότι η Διεπιστημονική Επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για τα δεκατρία (13) από τα 29 δένδρα και για τα υπόλοιπα εισηγήθηκε την κοπή τους η Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου. Μάλιστα στη Διεπιστημονική Επιτροπή προτάθηκαν λύσεις για τη διατήρηση πολλών δένδρων  οι οποίες όμως απορρίφθηκαν. Στη απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου αναφέρεται σχετικά: «Η ενδόμυχη αιτιολογία λήψεως των αποφάσεων υλοτόμησης, που είναι ότι οποιαδήποτε ενέργεια προς διάσωση δένδρου απορρίπτεται εξαρχής, ως κοστοβόρα, χρονοβόρα ή ενοχλητική, δεν μπορεί να γίνει δεκτή.».
  • Σχετικά με την τεχνική έκθεση του Καθηγητή Δασολογίας κ. Θ. Ζάγκα που προσκομίσαμε και τους πίνακες όπου υπάρχουν προτάσεις για κάθε δέντρο ξεχωριστά, η απόφαση του Πρωτοδικείου τοποθετήθηκε ως εξής: «Οι σημαντικές δυνατότητες διάσωσης δένδρων και γενικά αλλά και ειδικά, πιθανολογούνται σφόδρα και από την τεχνική έκθεση του αφυπηρετήσαντος καθηγητή ΑΠΘ Θεοχάρη Ζάγκα».

Οι προτάσεις του για το πεύκο που κατέρρευσε και για το πεύκο που κόπηκε επειδή ξεράθηκε, μετά από ένα χρόνο αδράνειας του Δήμου, οι προτάσεις ήταν οι εξής:           

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗΚΩΔ. ΔΕΝΔΡΟΥΑ/ΑΔΕΝΔΡΟΥΠαρατηρήσεις
Σμπώκουοδόστρωμα100117Βελτίωση τομών, αποφόρτιση βραχίονα,αποφόρτιση ριζικού χώρου, παρακολούθηση
Σε τσιμέντονησίδας Σμπώκου100128Βελτίωση παλαιών τομών, αποφόρτιση,απελευθέρωση ριζικού χώρου, παρακολούθηση
  • Από την έκδοση της προαναφερόμενης απόφασης έχει παρέλθει ένα ολόκληρο έτος και ο Δήμος:
    • δεν προέβη σε καμία από τις εργασίες που ενδεχομένως θα είχαν διασώσει τα δύο δένδρα της Λεωφόρου Σμπώκου,
    • δεν απομάκρυνε το ξερό δένδρο, το μοναδικό που η τεχνική έκθεση του Ομότιμου Καθηγητή Δασολογίας ΑΠΘ κ. Θ. Ζάγκα θεωρούσε ότι δεν μπορεί να διασωθεί,
    • δεν εφάρμοσε καν τα πιλοτικά μέτρα που είχε προτείνει η Διεπιστημονική Επιτροπή για δύο πεύκα, στις οδούς Ατσιπάδων και Ιερολοχιτών, και για τα οποία η Υπηρεσία Πρασίνου είχε κάνει σχετικές αυτοψίες.
    • Αντίθετα, προσπάθησε πλαγίως και με μία προσχηματική αντιδικία, να παρακάμψει την προαναφερόμενη απόφαση ώστε να υλοτομήσει τα προστατευόμενα από αυτήν δέντρα  έξω από το Τρίτο Λύκειο και το Εργατικό Κέντρο.
  • Στην ίδια απόφαση αναφέρεται καταληκτικά: «Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι η υλοτομία των δένδρων «για λόγους επικινδυνότητας» χωρίς την κατά τον ενδεδειγμένο επιστημονικά τρόπο τεκμηρίωσης αυτής καθώς και χωρίς την εξάντληση των δυνατοτήτων διάσωσής τους, είναι πράξη η οποία έρχεται σε αντίθεση με την εκπορευόμενη από το Σύνταγμα, τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς νόμους και το καταστατικό των αρμοδίων υπηρεσιών, υποχρέωση προστασίας του κοινωνικού αγαθού του περιβάλλοντος και οι αιτούντες θα υποστούν παράνομη βλάβη της προσωπικότητάς τους από αυτήν(…)».

Έχοντας ασκήσει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την οποία εκδόθηκε η με αριθμό 412/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου, ζητήσαμε από την πληρεξούσια δικηγόρο μας να υποβάλει εξώδικη διαμαρτυρία μας με την οποία:

  • καλούμε τον Δήμο Ηρακλείου να μην προχωρήσει στην υλοτόμηση των δένδρων αλλά να εκπονήσει σχέδιο παρέμβασης για τα δένδρα στην κατεύθυνση που δίνει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηρακλείου και
  • δηλώνουμε ότι θα καταφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των δένδρων που θεσμικό καθήκον του Δήμου είναι να τα προστατεύει αλλά και για να αποκατασταθεί η βλάβη, ηθική και υλική, που υφιστάμεθα.

Η εξώδικη δήλωσή μας αυτή έχει κοινοποιηθεί στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου, στην Προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, στην Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς η στάση της Δημοτικής αρχής αποτελεί ευθεία παράβαση του θεσμικού του ρόλου ως διαχειριστή του αστικού πρασίνου και θα πρέπει να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές ώστε ν’ αποδοθούν αρμοδίως οι ευθύνες για την συνεχιζόμενη και συστηματική παράβαση αυτή. Παράβαση την οποία συνομολογεί ο ίδιος ο Δήμος με την από 28η Ιουνίου ανακοίνωσή του, αμέσως μετά την παραλαβή της εξωδίκου, ΔΤ που ανέβασε διαδικτυακά στη σελίδα του όταν δηλώνει ανερυθρίαστα ότι τα προληπτικά μέτρα αποκατάστασης  που είχε προτείνει η  Διεπιστημονική Επιτροπή προκειμένου να παραμείνουν κάποια δένδρα, όπως η στήριξη αιωνόβιων πεύκων του Μασταμπά με ιμάντες στα πλησιέστερα κτίρια ή η διάνοιξη και δημιουργία παρτεριών στη βάση του δένδρου που φύεται σε οδόστρωμα, κρίθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου ως ανέφικτα λόγω των υφιστάμενων δρόμων και της υφιστάμενης κυκλοφορίας επ’ αυτών. Αν λοιπόν ο Δήμος δεν είναι ικανός να εκπονήσει και να εφαρμόσει τις μελέτες που απαιτούνται ώστε να διαφυλαχθεί το κεφάλαιο του αστικού πρασίνου στην πόλη «λόγω των υφιστάμενων δρόμων και της κυκλοφορίας επ’ αυτών» τότε προφανώς και χωρίς ανάγκη άλλων αποδείξεων ομολογεί απερίφραστα, εκτός από την αδιαφορία του, την ηθελημένη αδυναμία του να εκπληρώσει τις θεσμικές του υποχρεώσεις.  

Για όσο ο Δήμος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα δένδρα σαν εμπόδιο προς εξαφάνιση, θα μας βρίσκει απέναντι.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί